Työntekemisen hahmottelua, osa 2

Viime aikoina ajateltuja asioita:

Etätyöläisyydessä on tiettyjä (haasteita ja) ihanuuksia, kuten se, että sängystä voi raahautua suoraan työhuoneeseen, jossa tuleekin vahingossa istuttua koko päivä. Haaste (ja joskus ihanuuskin) on se, että työkaverit ovat etäällä ja jää paitsi kohtaamisesta arjessa. Verkossa jutteleminen on tavallaan aktiivisempaa ja intentionaalisempaa kuin käytävillä ja kahvipöydissä jutustelu. Samoin se on henkilökohtaisempaa ja rajaavampaa, se asettaa odotuksia kuulijalle – kehotusta huomata, vaikkei vastaaminen edes olisi välttämätöntä.

Muutaman raskaan viime vuoden jälkeen, ja kymmenen vuoden pätkävirkamiehisyyden ja pääkaupunkiseutulaisen byrokratian jälkeen, alan pikku hiljaa huomata, että olen unohtanut. Unohtanut niitä merkittäviä asioita, joita olen pitänyt eteenpäin vievinä voimina. Olen luullut muistavani ja tiedostaneeni mutta huomaan, että jotain onkin päässyt painumaan kovin taka-alalle. Työntekemisen tasolla nämä tarkoittavat mm. kokemusta erilaisen osaamisen arvostamisesta ja tunnistamisesta. Yksilötasolla vastaavasti sen huomaamista, että kunkin vahvuudet nähdään ja niissä tuetaan. Yhtä aikaa myös sellaisen (tavoitteellisen) toimintakulttuurin korostamista, jossa ei tarvitse olla valmista vaan tärkeää on olla rakentamassa yhdessä.

Edustan sellaista tutkivaa ihmistyyppiä, jolle mm. keskeneräisten ajatusten jakaminen on vaikeaa. Työyhteisö, tai ehkä uudenlainen käsitys ja kokemus itsestä yhteisön jäsenenä, on tukenut epävarmuuden sietämisessä ja siinä, että sen kokeminen on hyväksyttävää. Siten, että inhimillisyydelle, ihmiselle, on tilaa.

Ehkä näissä hommissa lämmölle ja herkkyydelle on sittenkin tilaa. Muistan.

Mainokset

Tietoja Tiina Airaksinen

Kehittämispäällikkö Otavan Opistolla. Yleissivistävän koulutuksen kehittämistoiminta; kehittämishankkeet, konsultointi; pedagoginen täydennyskoulutus; oppimisen tulevaisuuden tutkimus, (laadullinen) ennakointi; Opetussuunnitelmat-yksikön vetäjä. Tausta: aineenopettaja (ue, ps), etäopettaja, verkkopedagogi, etäopetuksen ja ilmiöpohjaisen oppimisen edelläkävijä, oppikirjailija.
Kategoria(t): oppiminen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s