Ops-hautomot käynnistyvät OPS2016-työn tueksi

Opetushallitus (OPH) on myöntänyt Otavan Opistolle kaksivuotisen (v. 2013-2014) rahoituksen Ops-hautomoiden järjestämiseen. Hautomot toimivat paikallisen ja alueellisen opetussuunnitelmatyön tukena ja tuottavat samalla aineistoa valtakunnallisen opetussuunnitelmatyön tueksi. Laajemmin ajateltuna Ops-hautomot liittyvät oppimisen ja koulun tulevaisuutta käsitteleviin teemoihin. Ajankohtaisen aiheiden kautta hautomoilla on yhteys myös nykykoulun arkeen.

Ops-hautomot tuottavat ajatuksia, näkökulmia, dialogia ja yhteisömuistia opetussuunnitelmia (ops) koskevaan keskusteluun sekä alueelliseen ja paikalliseen ops-työhön. Hautomot ovat tila, tilaisuus ja paikka jäsentyneelle ideoinnille ja keskustelulle, ja niiden kautta ops-työhön osallistuu sekä kouluväki että koulun kanssa yhteistyötä tekevät toimijat. Ops-hautomoissa oppimisen tulevaisuuden rakentamiseen osallistuvat oppilaat, opettajat, opettajaksi opiskelevat, opetuksen hallinnoijat, vanhemmat sekä aktiiviset kansalaiset muun muassa kansalaisjärjestöjen ja yhdistysten kautta.

Ops-hautomot syventävät alueellista ja paikallista ops-työtä
Ops-hautomoiden tavoitteena on ops:ien laadintaa pohjustavan keskustelun käynnistäminen, laajentaminen, syventäminen ja konkretisoiminen. Samalla hautomot luovat pohjaa riittävän aikaisin aloitetulle keskustelulle, jonka tarkoitus on inspiroida ja tukea paikallista ops-työtä. Keskustelujen avulla hahmotetaan kokonaiskuvaa uudistuksen merkityksestä ja tuetaan eri tahojen osallistumista. Ops-hautomoiden tavoitteena on lisätä (tulevaisuus)näkökulmien sovittamista ops-keskusteluun ja edistää uudistusten toimeenpanossa tarvittavaa osaamista sekä tukea paikallista suunnittelua ja yhteistyötä.

Alkuvaiheessa Ops-hautomot liittyvät ensisijaisesti perusopetuksen ops-työskentelyyn. Toiveissa on kytkeä lukion ops-työskentely mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kaikki ops:ien parissa työskentelevät hankkeet tekevät tiivistä yhteistyötä OPH:n ohjauksessa.

Teema-, alue-, koulu- ja virtuaalihautomot
Alueellisen ja paikallisen ops-työn tueksi järjestetään alue- ja kouluhautomoita, joiden sisältöjä suunnitellaan ja vetäjiä koulutetaan teemahautomoissa. Vuosien 2013-2014 aikana järjestetään kahdeksan yleissivistävän koulutuksen ops-työhön liittyvää teemahautomoa. Teemahautomot liittyvät käsityksiin toimintaympäristön muutoksista, koulusta ja oppimisesta. Keskeiset teemat kytkeytyvät muun muassa koulun arvopohjaan, ihmis- ja oppimiskäsitykseen, tulevaisuudessa tarvittavaan osaamiseen, pedagogiaan sekä toiminta- ja oppimisympäristöön.

Ops-hautomoiden keskustelut ja aineistot jäsennellään ja kootaan yhteen siten, että ne toimivat aineistoina tuleville hautomoille. Hautomotoiminta myös dokumentoidaan malleiksi, joita voi hyödyntää virtuaalihautomoissa. Virtuaalihautomot ovat OPS-hautomohenkilöstön mallintamia ja mahdollistamia mutta muuten itseorganisoituvasti järjestettäviä hautomotapahtumia, jotka nojautuvat vähintään tuotosten osalta yhteisiin verkkopalveluihin.

Ensimmäinen Ops-teemahautomo pureutuu ops-luonnokseen
Ensimmäisen Ops-teemahautomon teemana on perusopetuksen ops:n yleisen osan luonnos, sen aihepiirit ja sisällöistä nousevat tulevaisuusteesit. Samalla tutustutaan Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometriin (Toinen koulu, toinen maailma, Oppimisen tulevaisuus 2030, pdf) ja haetaan ops-luonnoksen ja barometrin välisiä temaattisia yhteyksiä. Teemojen ja teesien pohjalta hahmotellaan niitä kohderyhmiä, joiden kanssa aihepiirejä voitaisiin hautoa yhdessä. Käydään läpi myös jo nyt mukanaolevia tahoja. Mietitään, millaisin osallistavin meneltelmin ops:sta nousevia teemoja voitaisiin lähestyä eri yleisöjen kanssa. Ensimmäinen teemahautomo on myös kouluttajahautomo, jossa suunnitellaan alue- ja kouluhautomoita ja koulutetaan hautomovetäjiä.

Ops-teemahautomo, ”Teesi- ja kouluttajahautomo” pidetään to-la 25.-27.4.2013. Paikkana Otavan Opiston Osuuskunta (Annankatu 9, Helsinki), Otavan Opisto (Otavankatu 2, Otava) ja verkko (http://otavanopisto.adobeconnect.com/ops). Mukaan voi tulla osaksikin aikaa.

Ops-hautomot ovat yleissivistävän koulutuksen opetushenkilöstölle maksutonta OPH:n rahoittamaa pedagogista täydennyskoulutusta. Muista viiteryhmistä tuleville Ops-hautomot voivat soveltua oman alan täydennyskoulutukseksi tai esimerkiksi vapaan sivistystyön lyhytkurssiksi (eur 30 / paja, ei sis. ruokailua ja majoitusta). Mukaan voi vapaasti ja mielellään kutsua omia kontaktejaan, joiden arvelee olevan kiinnostunut oppimisen ja koulun tulevaisuudesta – tai koulun arjesta tässä ajassa.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Hankkeen sivusto rakentuu, sitä odotellessa ilmoittautumiset ja kiinnostuksenosoitukset suoraan minulle. Koostan yleisinfoja myös Otavan Opiston kotisivuille: http://www.otavanopisto.fi/hankkeet/ops-hautomot

Tiina Airaksinen
opetussuunnitelmat-yksikön vetäjä, Otavan Opisto
tiina.airaksinen@otavanopisto.fi
050 311 7258

Tietoja Tiina Airaksinen

Kehittämispäällikkö Otavan Opistolla. Yleissivistävän koulutuksen kehittämistoiminta; kehittämishankkeet, konsultointi; pedagoginen täydennyskoulutus; oppimisen tulevaisuuden tutkimus, (laadullinen) ennakointi; Opetussuunnitelmat-yksikön vetäjä. Tausta: aineenopettaja (ue, ps), etäopettaja, verkkopedagogi, etäopetuksen ja ilmiöpohjaisen oppimisen edelläkävijä, oppikirjailija.
Kategoria(t): oppiminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s